KÆRT

K Æ R T: K Æ R L I G – Æ R L I G – R O L I G – T Y D E L I G

Jeg oplever i dagligdagen ofte familier, hvor konflikter med børnene fylder en unødvendig del af deres hverdag. Flere af konflikterne kan undgås og jeg ønsker, at hjælpe familier til en hverdag hvor glæde, overskud, læring, kreativitet, indsigt, nærvær, og positiv kommunikation bliver det som fylder. Jeg mener at der er fire væsentlige faktorer som skal være tilstede, for at skabe en ukompliceret hverdag og give forældre et rum til at skabe små pragteksemplar af liv, glæde, kærlighed og sprudlende selvværd og selvforståelse. 

I den anledning har jeg udviklet modellen KÆRT, som et redskab der skal bidrage til en stærkere relation imellem forældre og børn.

KÆRT står for: Kærlig – Ærlig – Rolig – Tydelig

Vi ønsker alle det bedste for vores børn og de fleste har sikkert også store forventninger til deres evne i forældreskabet. Det er bemærkelsesværdigt hvordan mange forældre alligevel ikke har talt om, eller er fuldstændig bevidste om, hvordan man opnår at give børnene det fulde potentiale i alle aspekter af livet. 

Forældre er ofte eksperter i deres børns fysiske signaler og ved at en temperatur over 37,5 grader, betyder feber og hjælper straks barnet til lindring. De ved hvordan et sår skal renses, så det ikke bliver betændt og de ved hvilken type mad, der gør deres børn hyperaktive før sengetid. Men selv de mest omsorgsfulde, veluddannede og velmente forældre, mangler ofte indsigt i deres børns hjerner. Jeg synes det er rammende og uforståeligt, når man tænker på, hvilken essentiel rolle hjernen spiller, i stort set alle de områder af et barns liv, som forældre er optaget af: Opdragelse, beslutningstagning, selvbevidsthed, selvværd, skolen, relationer osv. 

Forældre kan direkte forme den igangværende vækst af deres børns hjerner, afhængig af hvilke oplevelser og erfaringer de tilbyder dem. Alt det vi oplever, påvirker vores hjernes udvikling. En integreret hjerne er i stand til så meget mere, end de enkelte dele kan udrette alene.

For at knytte et eksempel på, kan mange måske genkende, at børn kan have en frygt. Mørke, et dyr eller en hændelse som har vækket store og skræmmende følelser frem i barnet. Mange vil fortælle deres barn, at det er der ikke noget at være bange for, aflede dem eller tvinge dem uden støtte til at stå ansigt til ansigt med deres frygt. Ved at hjælpe dem til at tale om deres frygt, de store og skræmmende følelser, som har sit afsæt fra højre hjernehalvdel, kan du afdramatisere følelserne så de ikke styrer barnet. Ved at bidrage med faktuelle og logiske detaljer til barnet, inddrager man den venstre hjernehalvdel som skaber mening for barnet. Hvis du ikke hjælper barnet med, at fortælle og genfortælle de store og skræmmende følelser, samt forståelse for dem eller hændelsen, vil frygten forblive uforløst. Det kan udvikle sig til fobier, angst, voldsomme reaktioner og hyppige raserianfald.

KÆRT modellen sætter først og fremmest fokus på, at være kærlig. Kærlighed og hengivenhed er den mest bestemmende faktor for dit barns følelsesmæssige udvikling, tryghedsfornemmelse og opbygning af selvværd. Men det går endnu dybere end det. Dine kærlige berøringer af dit spædbarn øger ikke alene den følelsesmæssige rigdom, men fremmer også de kognitive evner. Kærligheden imellem forældrene er også afgørende for hvordan dit barn lærer om kærlighed, et stærkt partnerskab, nære og kærlige relationer. Den kærlighed skal du som forældre sætte en ære i at pleje. Kærligheden imellem forældre, kan plejes på mange måder og jeg vil komme ind på denne vigtige og afgørende del i et senere indlæg.

Når du er ærlig overfor dit barn skaber du en tæt og respektfuld relation. Ærlighed skal ikke forveksles med at dele alle tænkelige tanker med sit barn. Tværtimod kan det give anledning til mange bekymringer, for stor ansvarsfølelse og misforståelser, at dele alle voksenting med sine børn. Men ærlighed handler om, at vidergive budskabet kort, ærligt og præcist. Mange forældre digter små historier eller fortæller en dissideret løgn, for at undgå en konflikt. Det er ansvarsfralæggelse og en meget misforstået tilgang, til at undgå konflikter. Du vil istedet skabe stor afstand imellem dit og barnets relation og barnet vil miste tillid og respekt til dig. Når et barn ikke har den fulde tillid og respekt til dig, vil det ikke give mening at høre efter hvad du siger. Det er en selvforstærkende negativ spiral. Jeg vil i kommende indlæg gøre det tydeligt hvor vigtigt det er at have fokus på ærlighed og hvor destruerende uærlighed kan være for dit barn.

Når du er rolig bevarer du kontrollen og viser overskud og autoritet. Din reaktion som forældre, påvirker hvordan barnet reagerer. Din reaktion er afgørende for, hvilken hjernehalvdel vi appelerer til hos barnet. De kan være modtagelige eller reagerende. Når børn er modtagelige kan de høre efter, lytte, reflektere, styre deres reaktioner og følelser og tænke over deres egne handlinger. Her bruger børnene et af de mest avancerede områder af hjernen, som du igennem forældreskabet, kan hjælpe dit barn med at udvikle. Er børn derimod reagerende, vil de i stedet aktivere de mere primitive dele af hjernen og gå i forsvarsposition, føle sig truet, være, som nogen vil kalde det, “umulige” og i det hele taget arbejde imod dig, ved enten at være udadreagerende, eller ved at gå ind i sig selv. Den viden er nøglen til, at opdrage uden skældud og konflikter. I kommende indlæg kan du få meget mere viden omkring hjernen og hvordan du med fordel, kan anvende den viden i dit forældreskab.

Når du er tydelig, sætter du scenen for dagen og for familiens værdier. Tydelighed er meget værdifuldt for dit barn. For at skabe tydelighed overfor dit barn, er det vigtigt at du er bevidst om jeres værdier, krav, konsekvenser, mål og hvad I i det hele taget står for, som familie. Hvor mange familier taler om “vores værdier” og er bevidste om, hvordan de formidler dem til deres børn? Grundlæggende kærnehverdier som glæde, medfølelse, omsorg, samhørighed, mening samt formål, etik og moral. Værdier som jeg personligt mener, gerne måtte være mere fremtrædende i vores samfund. Tydelighed bygger også på den viden, vi tilegner os om barnets udvikling og om hvordan hjernen fungerer. Jeg vil komme meget mere ind på dette i kommende indlæg omhandlende tydelighed, værdier, krav, konsekvenser og relationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *