Når du sætter dig ind søvnen, får du en bedre forståelse for dit barns søvn. Måske har du ikke oceaner af tid, til at læse alt om søvn. Jeg vil derfor forsøge, at forenkle det her og fremhæve det væsentlige. Søvn er ikke bare søvn, men består at cyklusser. En voksens søvncyklus varer ca. 1 1/2 time, hvor en babys varer ca. 45 min. Der er også et inde biologisk ur der skal modnes og meget mere til, for at skabe en Sund Søvn.
Det Biologiske Ur
Et lille barns biologiske ur, begynder at modnes, når barnet er seks til ni uger og kan fungere regelmæssigt fra allerede 4-5 måneder. Efterhånden som det biologiske ur modnes, vil baby kunne være mere vågen om dagen og sove mere om natten. Du er med til at påvirke det biologiske ur, så det bliver indstillet optimalt.
For det første, skal der være forskel på nat og dag. Om dagen skal baby sove lur gerne ude, med dagslys og almindelige lyde. Det betyder ikke solen lige i hovedet, men i hvert fald ikke med mørklægning eller tildækket barnevogn. Om natten på et værelse med mørklægning og ro. På den måde bliver det tydeligt for din baby, at om dagen sover baby lur og om natten er det en længere søvn.
Faste tidspunkter for lur og nattesøvn er vigtige, særligt når baby er på den anden side af 4 måneder. I starten sover baby nemlig det meste af døgnet og tidspunkterne flyder lidt sammen. Når det gælder babyer og småbørn, kan udsættelse af sengetid blot med en halv time, være subtile og skadelige.
Søvncyklus
Alle søvnstadier er vigtige, for din babys vækst og udvikling. Dit babys søvncyklus er inddelt i 4 stadier. Selvom voksne også har 4 stadier i søvnen, er babys søvn lidt anderledes. For det første er hver cyklus kortere og baby gennemgår derfor, flere cyklus i løbet af en nat. I det første stadie, er baby døsig og så går den hurtig over i anden, som er let søvn. Tilsammen udgør de to første stadier, altså den lette søvndel. Det er også her baby kan spjætte og sige lyde. Inden du tager baby op, så afvent og sikre dig, at det er vågne lyde og ikke bare søvnlyde. Ellers vil du afbryde søvnen og begynde negativt at påvirke, en igangværende udvikling af en sund søvnrytme. Derefter kommer ca. 10-12 minutters dyb søvn, hvor der ikke er meget der kan vække din baby. Derefter kommer REM-søvnen som også kaldes for drømmesøvnen. Du kender det sikkert, når din baby ligger med bevægende øjne. Den varer omkring 20 minutter og altså det stadie din baby befinder sig mest i.
Du kan nu se at de første to stadier, er lette søvnstadier og stadier de når omkring mange gange i løbet af en nat. De skal jo ikke gerne vågne hver gang de når til de lette søvnstadier, så du skal give baby en sund vane, så den kan sove videre uden at vågne helt op.
Lige præcis derfor er det vigtigt fra start, at værne om din babys søvn. Når du vænner din baby til, at sove videre imellem hver cyklus, uden de store hjælpemidler, så skaber du en uafhængig baby, der ikke “kalder” hver 45. min. Når din baby har en vane med, at sove videre imellem hver cyklus og det biologiske ur er indstillet, så får du mere frihed til at tage baby med på tur under søvnen og baby kan sove forskellige steder, på forskellige måder. Yeayyy… det er nemlig dér vi skal hen.
Hvis baby fra start får bryst, sut, flaske, bliver vugget, kørt i barnevogn osv. for at falde i søvn, så har du lært din baby, at det er den eneste måde at falde i søvn på. Det gælder også imellem søvncyklusserne og baby vil igen imellem hver cyklus, eller i hvert fald imellem flere af dem, efterspørge det den har lært skal til, for at falde i søvn igen. Baby kan godt falde i søvn uden, men det ved den ikke, før du lærer den det 🙂 Det er selvfølgelig nemmest at lære i den første tid. Når de har skabt en vane, så skal du arbejde mere for, at skabe en ny vane for dit baby eller lille barn.
Døgnrytme
Med faste tidspunkter og sunde søvnvaner, danner du rammerne for en god døgnrytme. Søvn avler søvn har jeg altid sagt og det er også rigtigt, hvis lurene ligger på faste tidspunkter og uden afbrydelser. Jo bedre søvn om dagen jo bedre søvn om natten. Jo bedre søvn om natten jo bedre søvn om dagen og sådan går de fint hånd i hånd. Hvis du føler, at for meget søvn om dagen, påvirker søvnen om natten, så er problemet ikke for meget søvn. Det kan bl.a. være timingen, hvor dit barn får lur for sent på dagen eller faktisk får for få lure om dagen. Det kan også være, at lurene om dagen afbrydes af uhensigtsmæssige opvågninger. Eller den dårlige nattesøvn kan skyldes noget helt andet. Forsøg dig i hvert fald ikke med at vække dit barn midt i luren. Så risikerer du at ødelægge det biologiske ur og den fine døgnrytme.
Et lille men effektivt tip til alle: Hold øje med træthedstegn inden det bliver overtræt. Med tiden vil du lære dit barns træthedstegn at kende, men husk at reagere allerede, når dit barn er træt og ikke først når dit barn er overtræt. Tegn for træthed hos dit barn kan være:
- Gnider sig i øjnene
- Gaber
- Bevægelser og aktivitet aftager
- Bliver stille
- Får små blanke øjne
- Bliver pirrelig
- Lægger sig og ruller frem og tilbage
Et lille men effektivt tip til alle: De fleste børn sover bedre og længere, hvis de kommer tidligt i seng. Mange tror fejlagtigt, at hvis barnet kommer for tidligt i seng, vil det vågne for tidligt. For sent i seng, betyder at dit barn bliver overtræt, ked af det og for overreageret til at kunne falde i søvn. Det samme gælder middagsluren. Prøv at putte til middag allerede ved kl 10 eller 11. Vi putter vores små børn på 1 1/2 år og 3 år til middag ca kl 10:30 og aften kl 18:30. De har begge en virkelig god døgnrytme, så ved sjældne lejligheder, kan tidspunkterne variere, til både lidt senere og også tidligere. Men hvis din baby eller lille barn har problemer med søvnen, så afvig aldrig fra tidspunkterne.
Vi spiser ca kl 17 og kl 18 starter putteritualerne. De vågner henholdsvis ca. kl 6 og 7. På den måde får de imellem 11-13 timers søvn om natten. Asta (3år) kan stadig nemt tage 3 timers middagslur og Aston(1 1/2år) sover ca 1 1/2 – 2 timer.
Find den optimale rytme: Det kan være nødvendigt, at eksperimentere lidt med dit barns søvnrytme. Start med at iagttag dit barn, lige fra aftensmaden. Ved de mindste træthedstegn, lægger du dit barn i seng i et mørkt og stille rum. Hold fast i tidspunktet i minimum en uge. Fremgangsmåden kan også være, at lægge barnet i seng et kvarter eller halv time tidligere, hver tredje aften. På den måde bliver det tidligere og tidligere i løbet af et par uger og du skal igennem ugerne, vurdere hvor let barnet falder i søvn på de forskellige tidspunkter, hvornår det vågner og hvilket humør det er i. Lav en søvn log, hvor du samler alle dine data.
Det var første indlæg om SUND ? SØVN. Følg Helebarnet.dk i hele juni og bliv endnu klogere på søvn, hvad der påvirker dit barns søvn og hvad du konkredt kan gøre, for at dit barn, kan opnå en Sund Søvn.