K Æ R L I G T | N Æ N S O M T | T R Y G T | M A G I S K
FORORD
Denne guide til forældre er udarbejdet ud fra metoder, der globalt har stor effekt og tager højde for Hele Barnet og den optimale udvikling. Alt det materiale du finder på helebarnet.dk, er baseret på kilder fra Store studier foretaget fra forskellige søvn- og neuro laboratorier rundt om i verden. Den er baseret på anerkendte søvn eksperter, proffesorer i søvn og neurovidenskab. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på et højtspecialiseret psykiatrisk sengeafsnit for børn og unge, hvor jeg havde særlig fokus på søvn. Jeg har sammensat alt mit materiale ud fra en tilgang, der skal gøre det mere overskueligt og forståeligt for forældre, at navigere i junglen af proffesorer, bøger, influenser og eksperter. Det er umuligt at tage højde for enhver situation og læseren bør rådføre sig med læge, eller anden sundhedsfaglig uddannet person, hvis situationen kræver det.
Hele Barnet’s tilgang er nænsom og kærlig, med fokus på at tænke dybt ind i urmennesket.
EN KÆRLIG HILSEN
Jeg hedder Karina og jeg er forfatter af denne bog. Jeg er hustru til Benjamin og mor til Asta (2017) og Aston Erik (2018). Jeg er uddannet sygeplejerske og har arbejdet på et højtspecialiceret psykiatrisk sengeafsnit.
Jeg ønsker at forældre i større grad, ser tilbage på småbørnslivet, som en sjov og nem tid. En tid med overskud, kærlighed, nærhed og læring. Jeg mener at viden og overflod af kærlighed, tryghed og Sund Søvn, er kilden til et sådan resultat.
I denne bog, har jeg fokus på søvnen. Et basalt behov, som skal opfyldes for, at skabe de optimale betingelser, for trivsel og udvikling.
Jeg ønsker at min bog vil hjælpe dig og din familie, til en dejlig og magisk Sund Søvn. Rigtig god fornøjelse.
KAPITEL 1 – SIKKERHED
Læs om Børns Sikkerhed & Sundhed på www.sst.dk og www.taenk.dk
Læseren bør følge de regelmæssige børneundersøgelser hos lægen og tale med lægen, eller sundhedsplejersken, om sundhedsstyrelsens anbefalinger i, hvordan man forebygger vuggedød.
Læseren bør generelt sætte sig ind i informationer, som omhandler forebyggelse af ulykker.
Læseren har ansvaret for, at opdatere sig om gældende regler og anbefalinger, omhandlende sikkerhed og sundhed for sit barn.
SUNDHEDSSTYRELSEN
I 1980’erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvnen, men siden starten af 1990’erne er tallet gået drastisk ned, sådan at vuggedød i dag, rammer under 10 børn om året i Danmark. Det skyldes i høj grad, at Sundhedsstyrelsen i 1991 kom med tre enkle råd til, at forebygge vuggedød.
Råd, der stadig gælder i dag.
DE TRE RÅD
- Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen
- Undgå rygning i graviditeten og undgå, at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen
- Undgå, at barnet får det for varmt, når det sover
Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at et spædbarn sover i sin egen seng, i samme rum som forældrene. Hvis forældrene alligevel vælger at sove med barnet i deres egen seng, anbefales det, at barnet ligger mellem den ene af forældrene og sin egen seng og ikke mellem forældrene. Barnet skal have lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng.
Når barnet er vågent, er det vigtigt, at det ligger så meget på maven som muligt. Det kan forebygge skæve og flade hoveder som følge af anbefalingerne om, at sove på ryggen. Dette under opsyn.
Sov aldrig sammen med dit barn, hvis du har indtaget alkohol, eller har taget stoffer eller sløvende medicin og heller ikke hvis du har et særligt godt sovehjerte, eller lider af søvnmangel og har svært ved at vågne.
KAPITEL 2
Når du sætter dig ind i søvn, får du en bedre forståelse for dit eget barns søvn. Måske har du ikke oceaner af tid til, at læse alt om søvn. Jeg vil derfor forsøge, at forenkle det her og fremhæve det væsentlige. Søvn er ikke bare søvn, men består at cyklusser. En voksens søvncyklus varer ca. 1 1/2 time, hvor en babys varer ca. 45 min. Der er også et indre biologisk ur, der skal modnes og mange andre væsentlige faktorer, der påvirker en Sund Søvn.
DET BIOLOGISKE UR
Et lille barns biologiske ur, begynder at modnes, når barnet er seks til ni uger og kan fungere regelmæssigt, fra allerede 4-5 måneder. Efterhånden som det biologiske ur modnes, vil baby kunne være mere vågen om dagen og sove mere om natten. Du er med til, at påvirke det biologiske ur, så det bliver indstillet optimalt.
Du hjælper det bl.a. naturligt, ved hjælp af lys og mørke, faste rytmer, mad og lytte til træthedstegn.
For det første, skal der være forskel på nat og dag. Om dagen skal baby sove lur, med dagslys, frisk luft og almindelige dagslyde. Det betyder ikke at baby skal solbade, men i hvert fald ikke med mørklægning, eller tildækket barnevogn. Om natten skal baby sove på et værelse/stue, hvor der er mørklægning og ro. På den måde bliver det tydeligt for din baby, at om dagen sover baby lur og om natten er det en længere nattesøvnsøvn.
Faste tidspunkter for lur og nattesøvn er vigtige, særligt når baby er på den anden side af 4 måneder. I starten sover baby nemlig det meste af døgnet og tidspunkterne flyder lidt sammen. Når det gælder babyer og småbørn, kan udsættelse af sengetid blot med en halv time, være subtile og skadelig for søvnen. At ændre tidspunktet for sovetid, fordi det er weekend eller ferie, vil derfor ikke være til gavn for dit barn, men en enorm indgriben, i dit barns sunde søvn. Mere om det senere.
Når et barn tidligt i livet, støttes til en Sund Søvnrytme, har det væsentlig større sandsynlighed for, at udvikle sunde søvnvaner resten af livet.
SØVNCYKLUS
Alle søvnstadier er vigtige, for din babys vækst, udvikling og trivsel. Din babys søvncyklus er inddelt i 4 stadier. Selvom voksne også har 4 stadier, er babys søvn lidt anderledes. For det første, er hver cyklus kortere og baby gennemgår derfor, flere cyklus i løbet af en nat. I det første stadie, er baby døsig og så går den hurtig over i anden, som er let søvn. Tilsammen udgør de to første stadier, altså den lette søvndel. Det er også her baby kan spjætte og sige lyde.
Derefter kommer ca. 10-12 minutters dyb søvn, også kaldet NREM søvn. Her er der ikke meget, der kan vække din baby. Det er i den dybe søvn, at kroppen restituerer og genopbygger sig selv og stress hormonerne renses ud af kroppen. Et barn der ikke får nok kvalitetssøvn, vil derfor ikke kunne sænke sit stressniveau til næste dag.
Et af stress hormonerne kaldes for kortisol. For meget kortisol, i for lang tid, kan ændre hjernen.
Et langvarigt forhøjet kortisolniveau, gøre børn generelt mere ængstelige, det påvirker indlæring, korttidshukommelsen og stresskontrol. Det går også ud over reaktionerne i sociale situationer og barnet vil få sværere ved, at koncentrere sig. Du vil opleve at barnet får svært ved, at overskue selv små opgaver og ofte oplever mange og måske voldsomme humørsvingninger.
Det er også under den dybe søvn, at hjernen får en pause og der sker en såkaldt “filoverførsel”, eller man kan kalde det en indadvendt reflektion. De nye informationer og oplevelser fra dagen, overføres fra hjernens korttidslager til det permanente langtidslager og samtidig ryddes hjernens korttidslager, så der er plads til en ny dag, med nye oplevelser og erfaringer.
Efter NREM søvnen, kommer REM-søvnen som også kaldes for drømmesøvnen. Du kender det sikkert, når din baby ligger med bevægende øjne. Den varer omkring 20 minutter og altså det stadie, din baby befinder sig mest i. Når vi drømmer, er der øget følelsesaktivitet i hjernen. Vores drømme er ofte præget af følelser, både positive og negative, men overvejende negative. Faktisk indeholder to tredjedel af vores drømme stemninger af tristhed, bekymringer, ærgrelser, skyld, skam, angst, vrede, eller andre svære følelser. En forklaring på dette er, at vi bruger drømmene til at bearbejde svære følelser, så sindet ikke overbelastes. De erfaringer/oplevelser fra dagen som har vækket glæde, sjov, nysgerrighed (positivt), er lettest at fordøje. Du kan gøre det nemmere for dit barn, at bearbejde oplevelser og følelser, ved at tale sammen, forklare, være tilstede, skabe tryghed og have en positiv indstilling. Næsten alle børn i alderen 6 måneder til 2 1/2 år, vil opleve én eller flere perioder med seperationsangst. Det vil i høj grad påvirke REM-søvnen, pga det øgede følelsesaktivitet. Barnet skal have mere nærhed i denne tid og måske særligt om natten.
Den moderne verden tilbyder mange indtryk, på godt og ondt. Det som børn ser på skærme, vil i høj grad sætte gang i følelser og påvirke søvnen. Der er ofte indtryk, som barnet har svært ved at forstå, bliver skræmt over, eller frembringer andre svære følelser, som REM-søvnen skal bearbejde. Naturen, bevægelse, tid sammen, tale sammen, tilstedeværelse, tryghed og at slukke skærmen, vil være med til, at give mere ro til natten. Hvis barnet er fyldt op af mange og svære følelser, som ikke vil kunne nå at blive bearbejdet i løbet af natten, vil det påvirke sindet. Hvis barnets søvn ikke er optimal, vil det ikke nå, at bearbejde følelserne og oplevelserne under REM-søvnen og sindet kan blive belastet. Det kan komme til udtryk ved, at barnet kæmper med mange udbrud, går ind i sig selv, eller på anden måde have det svært. Meget mere om hvordan skærmen påvirker børn i kapitel 7. Du kan også læse mere her.
Du kan nu se, at de første to stadier, er lette søvnstadier og stadier de når omkring mange gange i løbet af en nat. De skal ikke gerne vågne, hver gang de når til de lette søvnstadier, for så vil baby vågne hver time. Du give baby en sund vane, så det kan sove videre, uden at vågne helt op.
Lige præcis derfor, er det vigtigt fra start, at værne om din babys søvn. Når du vænner din baby til, at sove videre mellem hver cyklus, uden de store hjælpemidler, så skaber du en uafhængig baby, der ikke “kalder” hver 45. min. Når din baby har en vane med, at sove videre mellem hver cyklus og det biologiske ur er indstillet, så får du mere frihed til at tage baby med på tur under søvnen og baby kan sove forskellige steder, på forskellige måder, når de når til 4-5 måneders alderen.
Hvis baby fra start får bryst, sut, flaske, bliver vugget, kørt i barnevogn osv. for at falde i søvn, så har du lært din baby, at det er den eneste måde at falde i søvn på. Det gælder også mellem søvncyklusserne og baby vil igen mellem hver cyklus, eller i hvert fald mellem flere af dem, efterspørge det den har lært skal til, for at falde i søvn igen. Baby kan godt falde i søvn uden, men det ved den ikke, før du lærer den det. Det er selvfølgelig nemmest at lære i den første tid. Når de allerede har fået skabt en vane, så skal du arbejde mere for, at skabe en ny vane for din baby, eller lille barn. At få bryst, sut eller blive vugget, er med til at give ro og tryghed og er dejligt at anvende, som en del af putteritualet. Det er ikke det samme som, at det er en del af indsovningen. Dét er præcis den afgørende forskel, for at baby sover videre.
LIVMODERLIGNENDE TILSTANDE
Verden er stor og det tager tid for baby at folde sig ud efter det trygge og varme ophold i livmoderen. Lad baby få tid og tryghed til at folde sig ud. Giv baby de optimale rammer i den første tid ved at skabe livmoderlignende tilstande. Fra første time baby kommer til verden, skal den overøses med kærlighed, nærhed, hudkontakt og have forældrene tæt på. Vent med besøg og barnevognsturene. Baby har behov for dig og helst begge forældre tæt på, så det føles som inde i maven. Lad baby folde sig ud i ro, fred og hudkontakt, uden at skabe behov den ikke har brug for. Skab livmoderlignende tilstande og lad baby folde sig ud lidt efter lidt. Lad baby ligge tæt mellem jer, som en “livmoder” og lad den mærke både far og mor hele aftenen inden, I går i seng. Lad baby tage lur på fars og mors nøgne overkrop. Hvis I skal spise, så lad baby ligge lige ved siden af jer i vuggen, på bordet eller sørg for på en anden måde at have baby helt tæt på jer. Jeres baby havde også dig/jer helt tæt på, da han/hun var inde i maven.
BARNEVOGNSTURE
Måske tænker du: Når baby kommer ud, så skal jeg rigtig ud og rulle med barnevognen.
Tænk på de første par måneder af babys liv som en overgang fra Livmoder til Verden. I behøver ikke foretage jer så meget andet end at være tilstede.
Lad dit spædbarn høre alle jeres lyde. Vent med for mange besøg og med at udforske verden bare lige i den første tid. Verden er for baby rigelig stor i huset i den første tid.
De første erfaringer, skaber allerede tusindevis af forbindelser i din babys hjerne, og de er afgørende for dit barns udvikling.
Når baby har foldet sig mere ud og fundet tryghed i verden udenfor, så tænk barnevognsturen som en tur, hvor I skal opleve og udforske verden sammen. En tur hvor du kan give dit barn en kæmpe udviklende gave.
Gå og tal med dit barn lige fra spæd og fortæl barnet, hvad der sker omkring jer. Tag også barnet op og lad det være nysgerrig. Se, duft, lyt, smag og rør noget sammen. Dit ansigtudtryk og kropssprog har enorm påvirkning på dit barn. Det er her baby aflæser hvad der er trygt og farligt. Vis dit barn, at der ingen fare er.
Der er mange sanseoplevelser, og det er så godt for barnets udvikling, så længe barnet føler sig tryg. Syng sange på jeres tur og vær opmærksom på, hvad dit barn egentlig giver udtryk for.
I den første tid vil der ikke være god grund til at bruge barnevognsturen på at sove. Det vil ofte ende med, at det bliver måden for baby at falde i søvn på. Der er ingen tvivl om, at bevægelse er med til at berolige babys nervesystem og mere om nervesystemet senere i kortene.
Selvfølgelig kommer baby til at sove på barnevognsturene engang i mellem og det er helt fint. Det handler om de første par måneder, og hvis du traver afsted med baby hver eneste gang, den skal sove, så vil du sikkert finde dig selv fanget i, at det bliver den eneste måde, du kan få baby til at sove på.
HUD MOD HUD
Det er en urgammel instinktiv viden, at hud mod hud gør noget ved os. Når vi holder i hånd, når vores elskede kysser os, når nogen stryger os over kinden. Ved berøring bliver der udløst velværehormoner, der fremmer ro og hvile. Det fremmer tilknytningen mellem forældre og barn og fremmer moderens tro på egne kompetencer. Hud mod hud fremmer barnets evne til at regulere sin temperatur, iltningen af barnets blod og evnen til at holde et jævnt blodsukkerniveau. Lad begge forældre fodre det lille sansende væsen med en masse hudkontakt. Hudkontakt, ro og nærhed vil samtidig fremme et vellykket ammeforløb.
NÅR FORVIRRINGEN ER TOTAL OG URINSTINKTET ER 250.000 ÅR VÆK
Det er omkring 250.000 år siden, at vi Homo Sapiens lærte kunsten at gå oprejst, samle frugt, bær og jage dyr for overlevelse. I de næste 9500 generationer lever vi som jægere og samlere. Altså cirka 95 procent af vores genetiske evolution tager form efter en livsstil, der ikke tilnærmelsesvis minder om den, vi kender i dag. Vi bevæger os i de fleste af vores vågne timer, spiser fra naturen, hviler tilstrækkeligt, og er afhængige af hinanden. Den måde vi lever på i dag, ligger langt fra den verden vi mennesker har levet i 95 procent, af vores eksistens.
De moderlige og faderlige instinkter, ligger ofte også langt væk, fra den moderne verden, vi lever i og forvirringen er stor hos rigtig mange forældre. Det giver god mening, at så mange er forvirrede over forældreskabet, for den moderne verden modarbejder på mange måder vores urinstinkt. Det kan derfor være svært at følge sit forældreinstinkt, og ofte påvirkes vi i så mange retninger, at forældreskabet bliver svært og endnu sværere bliver det for vores børn.
Hos stammefolk oplever de stort set ikke gråd hos spædbørn. Det lille barns behov for modermælk, hud mod hud kontakt og nære, trygge og kærlige relationer, bliver opfyldt i en grad, som vi slet ikke kender til. Samtidig er den digitale stimuli og elektrisk lys lig med nul. Det må simpelthen være de bedste betingelser for et barns trivsel og udvikling.
Vi som forældre har et valg. Et valg der i højere grad kan forene Den Moderne Verden med Urmennesket i os. Vi kan dyrke tætte, kærlige og nærværende relationer. Indbyde til en mere aktiv hverdag, hvor iPad og inaktivitet er en sjældenhed.
Og så er der det mest undervurderede behov, nemlig søvnen. Et behov der skal tages meget alvorligt og et behov, der ikke skal modarbejdes, men plejes helt naturligt lige fra fødslen. Baby har stort set ikke lavet andet end at være i en søvn tilstand inde i maven, så vi får faktisk serveret et full-blown sovehjerte. Det skal vi passe på og værne om fra første dag.
DEN MODERNE VERDEN
Der sker så mange fine, afgørende og gigantiske antal elektriske processer i hjernen, når vi sover. Alligevel er søvn det mest nedprioriteret basale behov, i den moderne verden, og det hænger ofte sammen med uvidenhed og Mismatch. Altså når noget ikke matcher hinanden.
Den moderne verden fodrer ikke ligefrem det naturlige behov, kaldet Søvn, med elektrisk lys, digitale medier, tætpakkede tidsplaner, sene sengetider, støjende storbyer, forarbejdet mad, inaktivitet og ja, listen er lang. Altså mange faktorer, der modarbejder søvnen og en vigtig grund til, at vi aktivt skal prioritere søvnen og ikke bare lade den komme ind i det tidsrum, der er tilbage af vores tætpakkede døgn.
Det er ikke så moderne, at have faste rutiner, men vores hjerner ELSKER faste rutiner, og den er altså ikke opgraderet til moderne tidsalder endnu
BABY ER FØDT TIL AT SOVE
Lyder det for godt til at være sandt? Det forholder sig faktisk sådan, at baby er født med det største sovehjerte. Inde i maven er baby nemlig i en søvntilstand under det meste af dens udvikling. Det er først i tredje trimester, at barnet oplever vågne tilstande, og det er kun i cirka to timer i døgnet.
Den viden er yderst vigtig i håndteringen af baby i den første tid og god grund til at værne om søvnen fra første dag. Baby ved godt, hvordan den sover, men den kender ikke til livet udenfor livmoderen. Baby kan både sove uden sut, uden brystet i munden og uden lange gåture i barnevognen. Det gjorde den i hvert fald inde i maven i ni måneder, og den sov både da mor var i bevægelse, siddende og sovende.
I de første dage af babys liv, fortsætter baby den søde søvn. Der kan dog være andre erfaringer, hvis baby er født for tidligt eller lider af andre udfordringer. Her tages udgangspunkt i en baby, der ikke er påvirket af smerte eller anden ubehag. Hvis du oplever noget af det hos din baby, vil der være mere information på det sidste kort.
Forældre vil ofte udnytte den første tid til at få en masse besøg, gå lange ture med barnevognen, eller lade baby ligge og sove med enten bryst eller sut i munden. For baby sover jo bare. Baby lærer af de erfaringer, du giver den og vil få en forståelse af, at der skal forskellige aktive handlinger til for at falde i søvn. Det er også yderst forstyrrende for baby at skulle en masse, når den bare skal have tid og ro til at sove og folde sig ud. Det vil kunne påvirke babys søvn, så den oftere og oftere vågner og tager kortere lure.
DØGNRYTME
Med faste tidspunkter og sunde søvnvaner, danner du rammerne for en god døgnrytme. Søvn avler søvn har jeg altid sagt og det er også rigtigt, hvis lurene ligger på faste tidspunkter og uden afbrydelser. Jo bedre søvn om dagen, jo bedre søvn om natten. Jo bedre søvn om natten, jo bedre søvn om dagen og sådan går de fint hånd i hånd. Hvis du føler, at for meget søvn om dagen, påvirker søvnen om natten, så er problemet ikke for meget søvn. Det kan bl.a. være timingen, hvor dit barn får lur for sent på dagen, eller faktisk får for få lure om dagen. Det kan også være, at lurene om dagen, afbrydes af uhensigtsmæssige opvågninger. Det kan også være, at der puttes for sent om aftenen, eller den dårlige nattesøvn kan skyldes noget helt andet. Forsøg dig ikke med at vække dit barn midt i luren. Så risikerer du, at påvirke det biologiske ur og den fine døgnrytme.
OVERTRÆTHED
Overtræthed er faktisk en reel tilstand, for små børn. Der menes, at kunne forklare denne tilstand med, at små børns hjerner endnu ikke er i stand til, at filtrere indtryk, eller regulere følelser, på en fornuftig måde. Derfor reagerer børn stik modsat, det som de egentlig har brug for. Stor ophobning af søvnbehov, skaber forstyrrelser i døgnrytmen og det biologiske indre ur.
Hvis dit barn bliver for overgearet pga. overtræthed til, at kunne falde i søvn, vil deres hjerne være på overarbejde og barnet vil have svært ved, at finde ro til natten. Når det endelig falder i søvn, arbejder hjernen på højtryk for, at bearbejde uroen og hele dagen. Det lille barn vil vågne op næste dag (formentlig efter opvågninger), efter en nattesøvn, der ikke kan komme under kategorien Sund Søvn.
Hvis dit lille barn er træt kl 18, så er det bare med at få puttet.
Hvis din baby udviser træthedstegn og baby ellers har været aktiv op til disse træthedstegn, så er det reelle træthedstegn og ikke fordi baby “keder”sig.
FEM TIMERS TIP
Et barn der sover middagslur, vil ofte være klar til, at sove efter 5 timers vågen tilstand. Hvis et barn vågner fra middagslur kl 13, så ved du hvad tid du skal putte til aften, for at barnet ikke når at blive overtræt. Bare 1/2 time senere, kan påvirke indsovningen væsentligt. Når I har fået en god rytme, vil en døgnrytme evt kunne se sådan ud:
Kl 18: Putte til natten
Kl 6: Står op fra nattesøvn (ikke vækkes)
Kl 11: Putte til lur
Kl 13: Står op fra lur (Ikke vækkes)
“FAKE IT TILL YOU MAKE IT”
Skab jer en sund døgnrytme fra babys første dag. Selvom baby ikke har en fast rytme i de første måneder, kan du stadig “fake” det, ved at skabe faste rammer og rutiner.
EKSEMPLER PÅ FASTE RUTINER
- Stå ud af sengen på samme tid hver morgen.
- Dagslure foregår på samme måde hver dag.
- Kl 18-19 dæmpes lys og I “faker”, at I går i seng.
- Lav putteritual, også selvom baby ikke skal sove kl 19. Derefter er der amning/flaske, lur, stille leg i sengen eller sofaen, amning/flaske igen, godnatsang eller historie.
LILLE TIP
Lad baby se dig børste tænder, hver dag og fortæl hvor dejligt det er. Når baby selv kan holde en tandbørste-bidering, så lad baby lege med den og tage den i munden. Børst også forsigtigt gummerne og tal om hvor dejligt og sjovt det føles. Så kan jeg love dig for, at tandbørstning bliver en leg. #erfaringerskaberkompetencer
LILLE TIP
Forsøg at undgå, at flytte på baby om natten. Det kan du gøre ved, at amme/give flaske liggende og så flytte dig forsigtigt væk igen (obs sikkerhed – www.sst.dk). Det kan være svært, hvis det ikke kan fungere, at amme liggende. Gør flytningen så mild som mulig.
LILLE TIP
Der er forskel på, sove lyde og lyde der indikerer, at baby er ved at vågne op. Vær opmærksom på, om du selv kommer til at vække baby om natten, fordi du tror den er ved at vågne. Du vil ellers komme til, at afbryde søvnen og derved påvirke, den igangværende udvikling, af en sund søvnrytme.
Samtidig er det også vigtigt, at baby ikke vågner for meget op om natten. Lær din babys lyde at kende. Hvis baby får flaske, kan du med fordel, have afmålt erstatning i sutteflasken og tempereret vand i en termoflaske. Så blander du flasken hurtigt, inden baby vågner helt og du skal ikke ud af sengen. På den måde forbliver det nat tilstand, for jer begge.
TRÆTHEDSTEGN
Hold øje med træthedstegn inden det bliver overtræt. Med tiden vil du lære dit barns træthedstegn at kende. Husk at reagere allerede, når dit barn er træt og ikke først når dit barn er overtræt. Tegn for træthed hos dit barn kan være:
- Gaber
- Gnider sig i øjne, på næsen eller ørerne
- Kigger væk
- Kan blive rød omkring øjnene
- Bevægelser og aktivitet aftager
- Bliver stille
- Får små blanke øjne
- Bliver pirrelig
- Lægger sig og ruller frem og tilbage
- Græder
Hjælp dit barns naturlige indre og reager på træthedstegn, så er du med til, at skabe en naturlig døgnrytme og indstille det biologiske ur.
ET LILLE EFFEKTIVT TIP
De fleste børn sover bedre og længere, hvis de kommer tidligt i seng. Mange tror fejlagtigt, at hvis barnet kommer for tidligt i seng, vil det vågne for tidligt. For sent i seng betyder, at dit barn bliver overtræt, ked af det og for overgearet til, at kunne falde i søvn. De vil også gå glip af mere dyb søvn. Det samme gælder middagsluren. Forsøg aldrig at afvige fra tidspunkterne for lur og nattesøvn. Selv 1/2 time, kan være med til, at ædelægge en god døgnrytme. Så at være længere oppe i weekenderne, er absolut ikke for børnenes bedste.
FIND DEN OPTIMALE DØGNRYTME
Det kan være nødvendigt, at eksperimentere lidt med dit barns søvnrytme. Start med at iagttag dit barn, lige fra aftensmaden. Ved de mindste træthedstegn, lægger du dit barn i seng i et mørkt og stille rum. Hold fast i tidspunktet i minimum en uge. Fremgangsmåden kan også være, at lægge barnet i seng 10-15 minutter tidligere, hver tredje aften. På den måde, bliver det tidligere og tidligere, i løbet af et par uger, på en skånsom måde. Du kan igennem ugerne vurdere, hvor let barnet falder i søvn, på de forskellige tidspunkter, hvornår det vågner og hvilket humør det er i. Lav en søvn log, hvor du samler alle dine data.
ERFARINGER SKABER KOMPETENCER
Hvad sker der med babys søvn, i den første tid? Børn er forskellige, men det som er ens for alle er, at hjernen er plastisk. Det betyder at baby skaber kompetencer, ud fra de erfaringer den får. Den første tid og overgangen fra livmoderen til en verden udenfor, har betydning for hvordan baby reagere og for de kompetencer den udvikler. Babys hjerne udvikler sig, i en fuldstændig uforståelig fart. Meget af udviklingen sker lige præcis på baggrund, af de erfaringer du giver din baby.
Når jeg har stor fokus på, at “Erfaringer skaber kompetencer” eller “Den første tid er den vigtigste”, så er det fordi, at det er væsentligt at vide, at vores handlinger som forældre, har enorm betydning for vores børns udvikling. Det kan også give anledning til stort pres, dårlig samvittighed eller følelsen af utilstrækkelighed. Det er dog ikke muligt, at påføre andre dårlig samvittighed. Det er følelser der allerede eksisterer, på baggrund af noget uafklaret inden i en selv.
Hjernen er plastisk og vi kan hjælpe vores børn med nye kompetencer i form af ny tilgang, eller nye erfaringer og dermed også styrke barnet mentalt, i en senere alder. Vi forældre er ikke og skal ikke være perfekte og det vil være enormt gavnligt, at slappe af, skrue ned for forventningen til sig selv og bare være tilstede og lytte til sit urgammelt instinkt. Med tid, nærvær, tilegnelse af viden, skarpt instinkt, samt en Kærlig, Ærlig, Rolig og Tydelig tilgang til sit barn, så er du langt i at skabe små pragteksemplar af liv, glæde, kærlighed og sprudlende selvværd og selvforståelse.
NÅR FORVIRRINGEN ER TOTAL OG URINSTIKTET ER 250.000 ÅR VÆK
Det er omkring 250.000 år siden, at vi Homo Sapiens, lærte kunsten, at gå oprejst, samle frugt, bær og jagede dyr for overlevelse. I de næste 9500 generationer, lever vi som jægere og samlere. Altså i ca 95 procent af vores genetiske evolution, tager form efter en livsstil, hvor vi er jæger-samlere. Vi bevæger os i de fleste af vores vågne timer, spiser fra naturen, hviler tilstrækkeligt, og er afhængige af hinanden. Den måder vi lever på i dag, ligger langt fra den verden vi mennesker har levet i 95 procent, af vores eksistens. De moderlige og faderlige instinkter, ligger ofte også langt væk, fra den moderne verden vi lever i og forvirringen er stor hos rigtig mange forældre. Det giver god mening, at så mange er forvirrede over forældreskabet, for den moderne verden, modarbejder på mange måder, vores urinstinkt. Det kan derfor være svært at følge sit forældreinstinkt og ofte påvirkes vi i så mange retninger, at forældreskabet bliver svært og endnu sværere bliver det, for vores børn.
Hos stammefolk oplever de stort set ikke gråd hos spædbørn. Det lille barn’s behov for modermælk, hud mod hud kontakt og nære, trygge og kærlige relationer, bliver opfyldt i en grad, som vi slet ikke kender til. Samtidig er den digitale stimuli og elektrisk lys, lige med nul. Det må simpelthen være de bedste betingelser, for et barns trivsel og udvikling.
Vi som forældre et valg. Et valg der i højere grad, kan forene Den Moderne Verden, med Urmennesket i os. Vi kan dyrke tætte kærlige og nærværende relationer. Indbyde til en mere aktiv hverdag, hvor iPad og inaktivitet er en sjældenhed. Så er der det mest undervurderede behov, nemlig søvnen. Et behov der skal tages meget alvorligt og et behov der ikke skal modarbejdes, men plejes helt naturligt, lige fra fødslen. Baby har stort set ikke lavet andet end, at være i en søvn tilstand inde i maven, så vi får faktisk serveret et full-blown sovehjerte. Det skal vi passe på og værne om, fra første dag.
NU STARTER DEN MAGISKE REJSE FOR ALVOR:
Det var de første to kapitler af bogen Sund SøvnGuide. De sidste 5 kapitler samt Guide til, at lave din egen SøvnPlan, finder du når bogen udgives. Følg med HeleBarnet her, på Instagram og Facebook, for nærmere information om udgivelsen.