FAMILIE

SOMMERFERIEN

Sommerferien kan være en fantastisk tid for forældre at skabe de bedste rammer og genoprette forbindelsen med deres børn efter en stresset hverdag. Efter måneder med hektiske rutiner, adskillelse og for meget skærmtid kan det være en udfordring for både forældre og børn at omstille sig til en ny hverdag. Alle skal omstille sig til en hverdag, hvor det er okay at slappe af, hvor der ikke på samme måde er deadlines, adskillelse og andre voksne som er de primære i barnets liv.

Men med de rette tiltag og en bevidst tilgang kan sommerferien blive en tid med nærvær, ro og styrket bånd mellem forældre og børn samt søskende.

Her er nogle anbefalinger til at skabe de bedste rammer i sommerferien:

  1. Minimer tid i institution og SFO op til ferien: Hvis det er muligt, kan det være gavnligt at reducere tiden i institution eller SFO op til ferien for at skabe en gradvis overgang til en mere afslappet hverdag. Dette giver børnene tid til at vænne sig til forældrenes nærvær og skaber en glidende overgang.
  2. Skru ned for skærme: Sommerferien er en oplagt mulighed for at reducere skærmtiden eller endda skære den helt væk. Skærme er overstimulerende og forstyrrende for både børns og voksnes mentale velbefindende. I stedet kan I fokusere på aktiviteter, der fremmer kreativitet, fysisk aktivitet og samvær.
  3. Skab en god morgenrutine: Start dagen med en rolig og positiv morgenrutine, hvor I giver jer tid til at være sammen som familie. Dette kan omfatte hyggelig morgenmad, samtale, leg eller endda mindfulness- eller yogaøvelser. En god start på dagen kan sætte tonen for resten af dagen.
  4. Ophold jer i naturen: Naturen er en kilde til fordybelse, ro og forbindelse med hinanden. Tilbring tid udendørs sammen med jeres børn, udforsk naturen, leg og skab minder. Naturen har en beroligende virkning på sindet og fremmer sundhed og trivsel hos både børn og voksne.
  5. Dyrk motion fra morgenstunden: Børn kan også være med til motionen. De kan f.eks. cykle sammen med forældrene der løber.
  6. Skru ned for sukkerindtag: Man kan sagtens indtage lækkerier uden de er fyldt med sukker og farvestoffer. Sukker og farvestoffer er skadeligt for barnets helbred, energistabilitet, søvn og vaner. Der findes mange lækre alternativer til sukkerholdige fødevarer, som kan være en del af en sund sommerferiediæt for børnene. Disse alternativer kan omfatte frisk frugt, bær, smoothies, hjemmelavede is lavet med naturlige sødemidler som frugtpuré eller honning, og sukkerfrie snacks baseret på nødder, dadler, frø eller havregryn.
  7. Hold fast I strukturen: Struktur er ren balsam for et barn. Struktur i sommerferien vil bidrage til børns mentale og følelsesmæssige trivsel. Når de har en vis struktur og forudsigelighed i deres daglige liv, kan det hjælpe med at reducere stress og angst. Det giver også mulighed for mere tid til afslapning, leg og fordybelse, hvilket er vigtigt for deres generelle trivsel og lykkefølelse.
  8. Fokuser på KÆRT-Modellen. Se den her.

Forskning har vist, at disse tiltag kan have positive effekter på børns trivsel og forholdet mellem forældre og børn.

Et studie publiceret i tidsskriftet “Child Development” påviste, at øget tid med forældre og et reduceret skærmtid under ferier var forbundet med øget følelsesmæssig regulering og bedre familiemæssige relationer.

I sidste ende handler sommerferien om at skabe tid og tilstedeværelse sammen som familie. Det er vigtigt at undgå at overplanlægge og i stedet give plads til spontanitet og afslapning. Lad børnene have tid til at lege og udforske deres egne interesser. Giv jer selv tilladelse til at nyde den frihed og ro, som ferien bringer.

Så tag denne mulighed for at skabe en sommerferie fyldt med nærvær, leg og ro. Gennem minimering af institutionstid, reducering af skærme, etablere en god morgenrutine og opholde jer i naturen kan I styrke båndet med jeres børn og skabe minder for livet. Husk, at det er i hverdagen, vi lever mest, så lad sommerferien være en inspiration til at reflektere over livet og skabe en mere balanceret og berigende hverdag for hele familien, efter sommerferien.

Læs også indlægget “50 tips til en sommer i naturen.”

Jeg ønsker dig den bedste sommer.

Kærlig hilsen,

Karina Skipper-Heiselberg

(HeleBarnet)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *