Jeg har selv skabt en vane for vores børn. Aston med amning. Aston faldt ofte i søvn under amning, fordi jeg ikke altid var opmærksom nok. Imens jeg lige skulle svare Asta eller forsøge at hjælpe hende med noget. Bum så var Aston faldet i søvn, med mit bryst i munden. Jeg har altid lagt ned og ammet vores børn om natten og da Aston kom til verden, var der nu to små børn i huset, så jeg var også mere træt til natten. Jeg var derfor også om natten mindre opmærksom på, at han nu igen var faldet i søvn med brystet i munden, for jeg var selv faldet i søvn 🙂 Jeg gav ham en forståelse af, at for at falde i søvn, skal jeg sutte på mors bryst. Imellem hver søvncyklus opstår den “kritiske” periode. Sover baby videre eller søger baby efter det som den “har brug for”, for at sove videre? Hvis baby har fået skabt en vane med, at falde i søvn på en bestemt måde, så efterspørg baby det i deres lette opvågning. Hvis de får hvad de “efterspørg” så sover de ofte videre med det samme, men kommer det ikke prompte, så kan de vågne helt op og så kan det være svært, at falde i søvn igen. Det er præcis det problem mange forældre står overfor, med deres børn.
Dit lille barn skal overøses med kærlighed, tryghed og nærhed og det kan aldrig blive for meget. Du kan stadig sove sammen med dit barn og samtidig undgå at skabe en uhensigtsmæssig vane for barnet. Det skal dog siges, at det ikke er nemt, særligt i starten. Det giver så meget mening, at gøre det der virker, for at baby falder nemt i søvn, men du skal også tænke på, at baby skal have en sund søvn hele natten. Når baby vågner hver time, fordi baby mangler at sutte på mors bryst, for at falde i søvn igen, så forstyrres søvnen. En sutteafhængighed for at kunne falde i søvn, eller at skulle køres i barnevogn, for at kunne falde i søvn, er to meget stærke afhængheder og et behov der langtfra kan opfyldes uden handling i løbet af natten. Hvorimod at ligge tæt eller vide at de voksne eller søskende er tæt på, er præcis hvad de også er om natten og barnet vil ikke, være afhængig af en fysisk handling.
Jeg vil skrive mere om hvordan du nænsomt og kærligt, skaber gode putteritualer, uden uhensigtsmæssige vaner, din baby bliver afhængig af, for at falde i søvn. Det skal på ingen måde gå ud over nærheden, trygheden, relationen og omsorgen.
Med Asta skabte vi også en vane, men der var stor forskel på Aston’s vane og Asta’s vane. Asta havde min og min mands fulde opmærksomhed. Hun faldt derfor ikke i søvn med brystet i munden og fra start, havde hun en vidunderlig døgnrytme. De første 4-6 uger, skabte vi en masse ro, nærhed og opmærksomhed omkring hende. Alt var på hendes premisser. Min mand og jeg lå sammen med hende på sofaen når hun sov (slå ud sofa) og om natten sov hun ved mig, med passende afstand efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Jeg ammede hende 1 gang om natten og det var mig der kom til hende, så jeg flyttede ikke på hende. Da hun havde spist færdig, flyttede jeg mig forsigtigt igen. Hun fik skabt en virkelig solid og sund døgnrytme. Det resulterede også I, at hun sov igennem uden mad, da hun var 3 1/2 måned og har gjort det lige siden. Ikke nok med det, så har vi altid kunne flytte hende i søvne, uanset hvor vi skulle hen. Ud i bilen, ind fra bilen. Vi tog hende med ind til aftenhygge, hos naboer og tilbage igen, alt uden hun opdagede noget. Min mand og jeg har også været på latenight shopping og café, med hende sovende og været til fest, hvor hun bare faldt i søvn på vores skød og så blev lagt på deres sofa, til vi skulle hjem. Det lyder næsten for godt til at være sandt ikke? Men det kan altså lade sig gøre. Der er dog flere faktorer der kan påvirke søvnrytmen og indstilling af det biologiske ur. Det vil jeg også komme meget mere ind på. Asta brugte sut, men ikke til at falde i søvn med i de første måneder. Hun har altid elsket sin sut og hun forbinder den også med at skulle sove, men hun er ikke afhængig af den for at kunne falde i søvn og det ved hun.
Nå men hvad skete der så med Astons’s vane, som han var dybt afhængig af, for at kunne sove? Jo nu skulle jeg arbejde for, at rode bod på den afhængighed, jeg selv havde givet ham. Han var ca. 7 måneder, da jeg tænkte, at det her går jo slet ikke. Selvom det kun var ca. 2 opvågninger om natten og han stort set faldt i søvn med dette samme, når han fik mit bryst, så var det ikke holdbart, hverken for mig eller ham. Med min viden og erfaring var jeg godt klar over, hvad der skulle til for at ændre det. Jeg valgte først at overføre vanen med bryst, over til flaske om natten, så kunne min mand nemlig hjælpe med, at vende ham af med vanen. Over ca. én måned blev han på en nænsom og kærlig måde, vænnet til flasken og da han var 10 måneder ville han slet ikke ammes mere. Så gik vi videre til projekt “ingen flaske for at kunne sove”. At tage flasken, var ikke en mulighed, for jeg går på ingen måde ind for, at vores børn skal græde sig igennem læring eller, at det skal være en ubehagelig og skadelig proces. Som med alt andet med vores børn, skal det gøres kærligt, omsorgsfuldt og nænsomt. Jeg skiftede først suttehovedet fra nr 4 til nr 3, altså så Aston ikke fik så meget mælk når han suttede. Så skiftede jeg efter en periode til nr 2 og igen efter en periode til nr 1. Han kunne ikke få så meget ud mere og forbandt efterhånden ikke natteopvågningerne med mad, men stadig med at sutte. Han har aldrig ville tage en sut. Han var nu ca. 1 år og vi gik over til, at han nu fik vand i sutteflasken til natten. I de efterfølgende måneder havde han stadig ca. 2 opvågninger om natten, men tog selv sutteflasken, der lå i hans tremmeseng og efter et par minutter, smed den til side og sov videre. Nu var han i det mindste ikke afhængig af os mere, på samme måde. Vi ville dog stadig gerne, vende ham helt af med sutteflasken og gradvist tog vi den tidligere og tidligere ud af hans mund, når han blev puttet om aftenen og det samme til lur om dagen. Det resulterede også I, at han sov igennem. Sutteflasken med vand er stadig en del af putteritualet, men ikke til at falde i søvn med. Asta & Aston sover på samme værelse og sover hele natten. Vores soveværelse ligger ved siden af deres, hvor der er en dør imellem de to værelser. Børnene ved. at de altid er velkommen i vores seng og en gang imellem kommer de også ind. Det er dog ikke ofte, da de ikke ofte har opvågningerne til, at flytte på sig.
Det er vigtigt, at mærke efter hvad der føles rigtigt, for hele familien. Hvad er dit behov og hvad er reelt set barnets behov? Hvor og hvordan har barnet den bedste søvn og hvad er bedst for parforholdet? Alle skal have det bedst muligt og havde den bedst mulige sunde søvn. Hvis samsovning fungerer for alle og alle får en god og sund søvn, så er det helt sikkert det rigtige for jer. Hvis barnet sover på eget værelse, falder nemt og glad i søvn og sover hele natten, så er det helt sikkert det rigtige. Spørg dig selv og tal med din partner om, den måde I sover på nu. Fungerer den for hele familien og får alle en Sund Søvn? Mærk efter om soveforholdene er bestem ud fra dit behov, din partners behov, barnets behov, eller ud fra det som giver den bedste sunde søvn for alle.
De søvnvaner I har skabt, for at barnet falder nemt i søvn er måske ikke hensigtsmæssige ift. at kunne sove hele natten. Det er lidt som at “tisse i bukserne”. Det er super effektivt ift. at få varmen lige nu og her, men super uhensigtsmæssigt, for at holde på varmen. Måske er det super effektivt at gå rundt med barnet og vugge det i søvne, men super uhensigtsmæssigt ift. at holde på søvnen hele natten.
Følg med i Helebarnet.dk’s Sund ? Søvn måned og læs om putteritualer og om hvordan kost, dagens erfaringer, søskende, dagsrutiner, timing, erfaringer med søvn og meget mere, påvirker dit barns søvn.